Hvorfor kan jeg ikke gå ned i vekt i overgangsalderen?

Kanskje kroppen din ønsker å beholde kreftene og ressursene for å komme seg gjennom denne utfordrende tiden. Kanskje det er en annen grunn. Sannheten er at det ikke er viktig å forstå hvorfor. Det er viktigere å fokusere på å opprettholde en sunn kroppsmasse.

Dr. Agnieszka Szmurło

Dermatolog

Faktorer som bidrar til vektøkning

Så, vekt er én ting, men balanse er DET viktigste.

Overgangsalderen forårsaker hormonelle endringer i kvinnekroppen, noe som kan føre til visse forandringer og sykdommer. En av endringene er å gå opp i vekt. Så hva skjer i kroppen? Først og fremst endres fordelingen av fettvev. I de reproduktive årene ble fettvev lagret på lårene og hoftene dine. Nå samler det overflødige fettet seg i mageområdet, under huden og rundt de indre organene(1).

Undersøkelser viser at kvinner vurderer vekttap og vedlikehold av vekt som de viktigste livskvalitetene i overgangsalderen. Kvinner mener også at kosthold og trening er viktig i overgangsalderen. Så hvorfor kan vi ikke gå ned i vekt i overgangsalderen? Forekomsten av fedme er høyere hos kvinner etter overgangsalderen enn hos kvinner før overgangsalderen(3). I gjennomsnitt legger kvinner på seg ca. 0,7 kg per år midt i livet (i 50- og 60-årene), uavhengig av opprinnelig kroppsstørrelse(4). Det er viktig å vite at fedme er mer utbredt i eldre aldersgrupper av ulike årsaker, som for eksempel lavere forbrenning og redusert fysisk aktivitet(5).

Bortsett fra selve aldringen er kvinner midt i livet utsatt for flere påvirkninger som fremmer vektøkning. Disse faktorene inkluderer østrogenmangel, humørsvingninger og søvnproblemer. Den eksisterende litteraturen støtter imidlertid teorien om at vektøkning hos kvinner midt i livet først og fremst kan være et resultat av aldring og livsstilendringer, og at overgangsalderen i seg selv ikke fører til betydelig vektøkning etter justering for aldring. Det betyr at riktig kosthold og fysisk aktivitet vil bidra til å opprettholde en sunn kroppsmasse(4). Her er noen enkle regler for hva du bør spise.
 

Hva du burde spise:

HVER DAG

Korn: Én eller to porsjoner per måltid i form av fullkornsbrød, fullkornspasta, ris og annet

Grønnsaker: To eller flere porsjoner per måltid, minst én bør inntas rå (ett måltid pr. dag)

Frukt: Én eller to porsjoner per måltid, som den hyppigst valgte desserten

Vann: Daglig inntak på 1,5-2 liter (tilsvarer seks til åtte glass)

Meieriprodukter: Bør være tilstede i moderate mengder (to porsjoner per dag), bruk hovedsakelig magre meieriprodukter

Olivenolje og rapsolje: Bør være den viktigste kilden til lipider i kostholdet

Krydder, urter, hvitløk og løk: Er en god måte å redusere bruken av salt på
 

UKENTLIG

Fisk og skalldyr (to eller flere porsjoner), hvitt kjøtt (to porsjoner) og egg (to til fire porsjoner)

Forbruket av rødt kjøtt (mindre enn to porsjoner, fortrinnsvis magert stykke) og bearbeidet kjøtt (mindre enn én porsjon) bør være lite både i mengde og hyppighet

Kombinasjonen av belgfrukter (mer enn to porsjoner) og korn er en sunn vegetabilsk protein- og fettkilde som du bør vurdere som et alternativ til kjøtt.

Poteter er også inkludert på ukentlig nivå (tre eller færre porsjoner per uke, helst ferske), siden de har en høy glykemisk indeks og er oftest tilberedt stekt.

 

AV OG TIL

Mat rik på sukker og usunt fett (søtsaker) sukker, godteri, bakverk og drikkevarer som søtet fruktjuice og brus bør inntas i små mengder eller ikke i det hele tatt – disse matvarene er energitette og vil sannsynligvis bidra til vektøkning.

+ Regelmessig trening av moderat fysisk aktivitet (minst 30 min gjennom dagen tre ganger i uken(6).

 

HVA DU BØR HUSKE PÅ FOR Å GÅ NED I VEKT UNDER OVERGANGSALDEREN

Fordelingen av fettvev er i endring. Det forklarer hvorfor det å kontrollere vekten kan bli en jojo-situasjon som ikke er helt opp til deg. Likevel kan det hjelpe å spise de riktige tingene og leve sunt og godt.

 

KILDER

[1]. Pertyński T, Stachowiak G. Menopause — facts and controversies. Endokrynologia Polska/Polish Journal of[1] [2] [3]
Endocrinology Tom/Volume 57; Numer/Number 5/2006
[2]. Marlatt, K. L., Beyl, R. A., & Redman, L. M. (2018). A qualitative assessment of health behaviors and experiences
during menopause: A cross-sectional, observational study. Maturitas, 116, 36–42.
[3]. Monteleone, P., Mascagni, G., Giannini, A., Genazzani, A. R., & Simoncini, T. (2018). Symptoms of menopause —
global prevalence, physiology and implications. Nature Reviews Endocrinology, 14(4), 199–215.
[4]. Kapoor, E., Collazo-Clavell, M. L., & Faubion, S. S. (2017). Weight Gain in Women at Midlife: A Concise Review
of the Pathophysiology and Strategies for Management. Mayo Clinic Proceedings, 92(10), 1552–1558.
[5]. Addor, F. (2018). Beyond photoaging: additional factors involved in the process of skin aging. Clinical, Cosmetic
and Investigational Dermatology, Volume 11, 437–443.
[6]. Bach-Faig, A., Berry, E. M., Lairon, D., Reguant, J., Trichopoulou, A., Dernini, S., … Serra-Majem, L. (2011).
Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutrition, 14(12A), 2274–2284.

HUD ANALYSE

DREVET AV SKINCONSULT AI

IDENTIFISER DINE HUDPRIORITETER

START ANALYSEN DIN